Bokredovisningen

Män som hatar kvinnor Av Stieg Larsson

Inledningen

Boken utspelas med ett mystiskt försvinnande i bakgrunden. En ung flicka från en av Sveriges maktfamiljer försvann för 40 år sedan. Ekonomijournalisten Mikael Blomqvist även känd som ”Kalle Blomkvist” då han hjälpte polisen med att lösa ett rån flera år tillbaka. Blomkvist hade blivit anklagad och dömd för förtal mot en av Sveriges ledande storpampar Wennerström. För att inte skada tidningens anseende ytterligare kopplas Blomkvist bort från tidningen.

Mikael blir kontaktad av Henrik Vangers advokat Dirch Frode och vill att Blomkvist ska ha ett möte med den mycket desperata Henrik Vanger, en av Sveriges största företagare, att nysta upp en 40 år gammal mordgåta om hans brorsdotter Harriet under det sista 6 månaderna innan han ska avsitta sitt straff. Men under ytan lurar en betydligt fulare sanning än någon hade kunna vetat.

Blomkvist får en medhjälpare, Frode hade hyrt in den unga Lisbeth Salander som är en socialt obegåvat men genialisk datahacker, den ensamma, punkklädda, juridiskt omyndigförklarade flickan med det ojämförbara överlägsna intellektet och det fotografiska minnet för att gräva fram all information om Mikael Blomkvist åt Vanger. Salander får omedelbart ett mycket stort intresse för Blomkvist och hans mycket skickliga utredningsarbete och hackar sig in i hans privata dator för att ta reda på varför Henrik Vanger ville ha all information om Blomkvist.

Konflikt

Salander fångar även här ett stort intresse för arbetet Blomkvist accepterat och med tillgång till hans dator ser hon hans utredning som han ett steg närmare svaret kommit efter att han haft ett besök av hans religiösa dotter. Längst bak i 16årige Harriets bibel var det skrivet med en penna fem stycken namn som var följt av fem siffror efter var och ett av namnen, polisen hade gjort en notering och kollat upp och försökt utreda om det hade någonting med försvinnandet men kom aldrig fram till en lösning. ”Magda 32016, Sara 32109, RJ 30112, RL 32027 och Mari 32018”. Det stod för citat i bibeln för olika sätt om döden.

Salander hade även fått en ny förmyndare, advokat Nils Bjurman. Eftersom Lisbeth är omyndigförklarad från tidig ålder. Den ny förvaltare Bjurman satt gränser och Salander fick inte längre sköta sin egen ekonomi utan hon fick en viss summa varje månad för personliga behov och ut över det om hon behövde mer pengar så var hon tvungen att fråga efter det i utbyte mot oralsex för att kunna få sina pengar som hon själv tjänat ihop. Redan från första mötet fick Salander en obehaglig känsla om Bjurman när han frågade henne om hur hon har det med sexliv och pojkvän.

Stegring

Salanders satte ner datorväskan för att låsa upp sin cykel då backar en bil över väskan och knak låter det, datorn var helt död och lika så var hårddisken också. Inget gick att rädda konstaterar Timmy på MacJesus en utav Salanders vänner inom data världen. Utan en dator kunde inte Salander jobba och fortsätta uppföljningen av Blomkvist så pengar till en ny dator var hon tvungen att fråga Bjurman om. När Salander hade sista besöket hos advokat Bjurman bestämde hon sig för att spela in nästa möte med Bjurman vilken hon fick göra tidigare för att fråga efter pengar till en ny dator. Milton Security är företaget Lisbeth jobbade så hon lånade en väska från jobbet, i väskan fanns det en dold kamera på ena kanten och med den tänkte hon spela in nästa besök hos Bjurman för att sätta ett stopp för han och för att få tillbaka friheten med egen ekonomi.

Salander åker hem till Bjurman för att fråga efter pengar till en dator och han tar med sig henne in i sovrummet, där ställer hon ifrån sig väskan på en stol bredvid sängen och den dolda kameran i väskan var riktad så man såg ut över hela rummet. Bjurman knockade Salander och drog henne upp på sängen och hade henne fast kedjad medan han våldtog henne, hon hade fått alltihop inspelat på en dvd skiva. Salander led av smärta och mötet efter med Bjurman var också hemma hos honom, hon dök upp utan att ha pratat med honom innan. Hon ringde på dörren och Bjurman i sin förvåning som var precis på väg ut så hade sa att han inte hade tid men Lisbeth gick in och fortsatte ända in i sovrummet där hon sedan drog fram en elpistol när Bjurman hade kommit in i rummet och tryckte av 75 000 volt i armhålan på honom. Salander band fast honom i sängen där han låg på golvet framför den. På väggen framför sängen hängde en tv och där satte Salander igång filmen på våldtäkten. Hon krävde att få sköta sin egen ekonomi härdanefter och att han skulle skriva en rapport till överförmyndarnämnden att Salander sköter sig exemplariskt, och skulle ha inte göra det så skulle hon gå ut med filmen till allmänheten.

Det är efter det som Blomkvist spårar mailet och får kontakt med Salander och ber henne om hjälp. Blomkvist och Salander kom på att bokstäverna och siffrorna inte bara var citat från bibeln utan också namn på det fem stycken mördade kvinnorna. Henrik Vangers bror Harald var den personen som de misstänkte direkt då Harald var nazist och alla dom mördade kvinnorna hade judiska namn.

Klimax

Salander kollade igenom allt från noter till pressklipp i bokföringen för Vanger företaget för att se om någon i Vanger familjen hade varit vid mordplatserna runt den tiden då kvinnorna mördades. Gottfrid, Harriet och Martins far dök upp på alla mordplatserna förutom ett mord 1966, han drunknade sommaren året före. Salander hittade även ett tidningsurklipp från Uppsala 1966 och då var Martin Vanger med på kortet också. Vilket lede till att Salander misstänkte att Martin fortsatte i faderns spår efter att han hade drunknat.

Klockan var runt 21 tiden på kvällen hade Blomkvist börja misstänkta samma sak som Salander precis hade funnit i bokföringen och bestämde sig för att ta en liten titt hemma hos Martin. Blomkvist smög runt huset och hittade en smitdörr i garageporten som stod på glänt och han kunde självklart inte motstå frestelsen att ta en snabb smygtitt. Den tomma kartongen till älgstudsaren, lite ammunitionen och två dunkar bensin stod på golvet innan för dörren, Blomkvist lade märke till det och sedan hörde han Martins röst. Han stod där med en glock i handen och erbjöd Blomkvist att komma in, han ledde honom ner i källaren in i ett litet rum där han sedan sparkade och slog på Blomkvist flera gånger. Martin hade tillslut hängt upp Blomkvist i taket och kedjat fast hans fötter, dom småpratade om morden och Martin hade massor av frågor som t.ex. hur Blomkvist och Salander hade kommit på att det var Martin. Blomkvist frågade också om Harriet, vart det var han hade begravt henne osv. Martin svarade att han aldrig mördade sin syster Harriet men att han skulle ha gjort det, men tyvärr så hann Harriet försvinna innan lade han till.

Efter någon timme åkte Lisbeth bort till Martin för att leta reda på Blomkvist eftersom hon inte hade kunnat få tag på honom. Hon steg in i källarrummet med en golfklubba och smällde till Martin tre gånger tills han föll om kull, men Martin lyckades komma upp på fötterna igen och sprang ut från rummet under tiden lossade Lisbeth på kedjan runt Blomkvists hals och sprang sedan efter Martin. Hon såg hur Martins bil rullade ut på vägen och körde iväg och utan att ens tänka på hjälmen så sparkade hon igång sin motorcykel och satte hon sig på den och körde efter. När hon kom ikapp Martin såg hon att en lastbil som kom åkandes från det motsatta hållet och Martins svängde ut mitt framför lastbilen och dom frontalkrockade. Lisbeth vände tillbaka och körde hem till Martins hus igen för att hämta upp Mikael, dom åkte vidare tillbaka till deras stuga. Dagen efter kom Frode dit och berättade att Martin hade dött i en bilolycka vilket de redan visste, de berättade allt för Frode och Salande la till att hon inte vill vara med i någon polisrapport.

Nedåtgående

Lisbeth och Mikael diskuterade i den här delen av boken om morden och om nu någon mördade Harriet. Varför Anita Vanger stod i Harriets fönster strax före försvinnandet funderade dom länge över, Anita bodde i London så Salander och Mikael åkte dit och träffade henne för att ta reda på vad hon viste om försvinnandet av Harriet. Efter att Anita slängde igen lägenhetsdörren ringde hon ett samtal till Australien som Salander spårade, Lisbeth lät sin kontakt sedan spåra numret ytligare och fick fram till exakt vart i Australien Anita hade ringt och det var till en stor bondgård.

Avslutning

Det var till Harriet Anita hade ring kom Mikael på efter att ha flugit dit och såg vad det var han mötte. Mikael berättade allt han visste för Harriet, hon följde sedan med Mikael tillbaka till Sverige igen för att träffa Henrik för första gången igen på 40år.

Platta och Runda Karaktärer

Mikael Blomkvist – Han är ekonomijournalist, delägare i tidningen Millenium, helt enkelt en platt karaktär. En kvicktänkt man med ett gott hjärta rätt igenom hela boken.

Lisbeth Salander – Som genial datahacker och researcher är hon en mycket komplicerad och tillbaka dragen person, litar inte på vem som helst och därför helt enkel en rund karaktär. Hon har genom boken ändrat sin åsikt för människor från ont till någonting gott efter att ha fått känna på hur det är att vara kär för första gången.

Nils Bjurman – Salanders förmyndare är en slemmig advokat som tror att han kan behandla folk som han vill bara för att få total kontroll, en ytterst obehaglig person. En platt karaktär då han är ont genom hela boken.

Henrik Vanger – En man på 82år som är chef över Vanger företaget. Alla i familjen Vanger äger var och en varsin liten bit av Vagner koncernen. Henrik är en desperat men god människa som bara vill ha svaret på vad som hänt hans brors dotter för. En platt karaktär då han bara vill ha lugn och ro i själen det sista han har kvar av livet.

Karaktärernas Utveckling

Martin Vagner – Som många karaktärer i thriller filmer är hans utveckling i boken ganska lik. Han börjar med den där snälla och hjälpsamma karaktärs rollen som bjöd Blomkvist på middag för att verka intresserad av hans utredning om Harriets försvinnande men han var egentligen en kallblodig mördare.

Lisbeth Salander – I början av boken hade andra svårt att samtala och få någon kontakt med Salander. Längre och längre in i boken ändrades hennes beteende och åsikt om andra människor och kunde samtala öppet med folk runt omkring henne och speciellt Blomkvist.

Tema och Budskap

Bokens titel ”Män som hatar kvinnor” är precis vad själva temat är, en del händelser igenom boken är just män som behandlar kvinnor illa, men man vet att det begås massvis med våldtäkter och kvinnomisshandel i just Sverige och oftast är det av kvinnans man, pojkvän eller sambo. Kvinnorna vågar inte direkt anmäla händelserna då dom ibland anser att det var deras fel eller så anmäler dom men drar tillbaka anmälan efter en kort tid. Temat i säg säger precis vad det är för budskap i boken, 46% av kvinnorna i Sverige har utsatts för våld av någon man.

Läsupplevelse

Den nu tragiskt framlidne Stieg Larsson har med sin pusseldeckare, Män som hatar kvinnor, skapat ett riktigt litterärt mästerverk. Boken glöder av samhällskritik och entusiasm för det skrivna språket. Larsson har ett flytande och gripande sätt att skriva och boken innehåller alla de ingredienser som skapar en riktig ”bestseller”. Personskildringen är magisk och miljöbeskrivningarna håller väldigt hög klass. Han spelar i en egen liga och med Män som hatar kvinnor når han en högre dimension som övriga deckare jag läst inte kommer upp till. Bok är en av mina favoriter så just därför valde jag den, så dyster handling och mörka karaktärer som bara är fullkomligt fyllda av hat och den är helt brutal i vissa delar.


Kommentarer från er söta läsare.

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback