Utredande Essä

Vad är vänskap, förälskelse och kärlek

”Vad kärlek är Kärlek börjar med en liten skälvning i hjärtat, och slutligen dör man misshandlad av leken.” Från sida 158 Vad kärlek är, av Maria Wine ur Svenska i tiden Lärobok A Röd.

Kärlek är ett fenomen som är så otäckt men ändå så underbart vackert, men på gott och ont kan kärlek få en människa att göra en massa saker som leder antingen till smärta eller mycket glädje. Kärlek är en tolkningsfråga och den visar sig på oändligt många sätt, men oftast handlar det om krav, förutfattade meningar, valda sanningar, så här går kärlek till, så här älskar man inte, så här skall man bete sig i ett förhållande, så här ska man känns och så här vill jag att du skall vara och göra…

Kärlek är den enda känslan som finns egentligen, för att man ska kunna hata så måste man ha älskat. Resten är påhitt av ett destruktivt ego centrum, den delen av hjärnan som med tankarnas kraft vill få oss att må dåligt och med dessa erfarenheter av att bli älskad av någon eller de förväntningar på ett förhållande så kommer det även bli att rädslan tar över. Rädslan är det motsatta till öppen kärlek som slutligen leder till avundsjuka och hat.


Kärleken är precis som döden, alla kommer till världen med kärleken och allt liv på jorden föds och dör med naturen och under dess livs gång så stöter alla på kärleken någon gång och döden lika så. Det är dom två sakerna alla har gemensamt som alla kommer att få uppleva.

Vi människor är indelade i olika kategorier, heterosexuella, bisexuella och homo sexuella. Trots dessa olika fack så är ändå den stora gemensamma faktorn kärlek! Det är just kärleken som för gruppen samman till ett, och även den som gör att man skiljer sig åt.

Kärleken är gemensam för alla, men eftersom heterosexuell/homosexuell skiljer sig åt så är det på sätt och vis kärleken som delat in oss i grupper. Kärlek är någonting alla får oavsett om man får det av den man delar livet med, till sina barn eller om det är till nära vänner. Att vara homosexuell gör inte att man är mindre värd eller att man är en fara för allmänheten. Det är någonting man är, någonting man valt att vara eller så kanske det bara känns bäst att vara det man vill vara.

”När homosexuell kärlek skildras i litteraturen handlar det ofta om den chockartade upptäckten av att inte vara som andra.” Från sida 183 ur Svenska i tiden Lärobok A Röd.

Det har inte alltid varit lagligt att vara homosexuell, att dela livet med en av samma kön. Homosexuell kärlek har inte alltid varit accepterat i hela världen, den har i historien och mellan olika kulturer varit oacceptabelt. Att två av samma kön delade det speciella tillsammans var oacceptabelt men par av två olika kön var helt okej, men egentligen så är det kärleken som bestämmer vad eller vem man ska dela sin kärlek med.

 

 

Det finns många olika sorters kärlek. ”Mellan föräldrar och barn finns starka band, men det betyder inte att det alltid förstår varandra, varken i litteraturen, i filmen eller i verkligheten.” Från sida 190 ur Svenska i tiden Lärobok A Röd.

Moderskärlek eller ja föräldrakärlek i största allmänhet tillexempel kärleken till sina barn är nog den största kärleken som någonsin kommer finnas. Kärlek i största allmänhet är så stort men kärleken till sitt barn finns där redan innan barnet är fött, innan du sett ditt barn för första gången. Från den dagen man känner sitt barn där inne från så växer kärleken för varje dag som går. För dom som inte har några barn eller inte fått sitt första barn har lätt för att säga ja men det finns ingenting att älska ännu eftersom dom har inte fått chansen ännu att få känna känslan av den största kärleken någonsin.

När du den dagen sitter med ditt lilla barn i famnen så kan man aldrig släppa taget, utan kärleken till sina barn som förälder så skulle du kunna gå genom eld och vatten gör deras skull. Ett band så starkt kan aldrig brytas, utan den dagen du blir en mamma eller pappa så kommer du att älska dina barn oavsett om ni ha kontakten eller inte så för blir du den som dina barn vänder sig till i slutändan för den kärleken är så stark att den aldrig kan brytas.

 

Vi har kärleken till våra vänner som varierar hela tiden. Vissa har sina bästa vänner i flera år och vissa har många ”bästa” vänner som dom byter ut då och då. Hur mycket man älskar sina vänner beror ju helt och hållet på hur mycket kärlek man får tillbaka från dem. Kärleken vänner emellan är viktig för självkänslan men ändå rätt oviktig i stort sätt då man byter vänner så pass ofta i tonåren. Den finns vänner som har hållit ihop i flera år, bråkat om en liten sak sen avskytt varandra. Äkta vänskap är underbar, den kärleken är oslagbar. Men det finns även en massa falsk vänskap i vårat samhälle idag. Alldeles för mycket falskt för att den kärleken ens ska få något specifikt värde.


Kommentarer från er söta läsare.

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback