Morotsbröd

Morotsbröd
Till ca 16 bullar
2-3 morötter
13 dl vetemjöl
2 dl vetekli
50 g rumsvarmt smör
2 tsk salt
1 msk honung
50 g jäst
5 dl mjölk

Hur gör man?
1. Skala och finriv morötterna.
2. Häll hälften av mjölet och vetekli i en bunke. Dela smöret i bitar och lägg dem på mjölet. Smula jästen och tillsätt den tillsammans med honung, morötter och mjölk (värm den först om du vill ha kortare jästid).
3. Arbeta degen några minuter, tillsätt resten av mjölet under tiden och sist saltet. Arbeta degen ytterligare ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Låt degen jäsa övertäckt i ca 1 ½ timme, ungefär till dubbel storlek, alternativt 30 minuter med varm vätska.
4. Sätt ugnen på 225 grader. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta ihop den försiktigt, för att behålla luften i degen. Dela degen i 16 bitar och forma dem till runda bullar. Lägg bullarna på  plåtar med bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk ytterligare 20 minuter.
5. Grädda bullarna i mitten av ugnen ca 10 minuter. Låt svalna på galler.

Som allt annat hembakat bröd så är bullarna godast varma, men de håller sig bra några dagar i plastpåse och kan även frysas in.


Kommentarer från er söta läsare.

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback